Zbliżam się do 6 miesięcy posiadania nowego GLC 2024. Jeżdżę niewiele, moja codzienna trasa to około 16 kilometrów. Otrzymuję powtarzające się ostrzeżenie „status naładowania akumulatora rozruchowego jest bardzo niski. Aby upewnić się, że pojazd uruchomi się, przejedź 48-96 kilometrów lub podłącz do ładowarki akumulatora”. Mam tę samą trasę od ponad 30 lat i miałem Chevroleta, Forda, BWM i nigdy nie doświadczyłem tego problemu. Mój lokalny kierownik serwisu Mercedesa mówi mi, że „rozwiązaniem” Mercedesa jest odbycie „niedzielnej przejażdżki” lub użycie ładowarki podtrzymującej. To nowa „hybrydowa” konstrukcja Mercedesa, która ma być bardziej oszczędna pod względem zużycia paliwa. Ale w moim przypadku wszelkie oszczędności paliwa są kompensowane przez wymagane „niedzielne przejażdżki”. A kto zamierza otworzyć maskę i podłączyć ładowarkę podtrzymującą?? Wydaje mi się, że inżynierowie Mercedesa popełnili błąd i dostarczyli wadliwą konstrukcję. Zapytałem mojego dealera, jakie są „projektowe” wymagania dotyczące liczby kilometrów dziennie, aby uniknąć tego problemu, jak dotąd brak odpowiedzi. Czy ktoś jeszcze ma ten problem?