Odebrałem zamówionego GLC 2023 około sześciu tygodni temu. Przejechałem nim 3000 mil bez żadnych problemów. Potem stał w moim garażu przez około trzy tygodnie (byłem poza miastem). Kilka dni temu otrzymałem automatycznie wygenerowaną wiadomość e-mail od Mercedes Me Connect z informacją, że stan naładowania mojej baterii jest „krytyczny” i że powinienem przejechać samochodem od 30 do 60 minut lub podłączyć ładowarkę. Więc pojechałem. Wszystko w porządku. Przyglądając się temu, odkryłem, że samochód zużywa swoją baterię 12 V tylko podczas postoju, niezależnie od tego, czy stoi na parkingu dealera, czy w twoim garażu. Być może jest on podłączony do usług online, systemu alarmowego, funkcji 360 stopni lub czegokolwiek innego. Słaba bateria może powodować wszelkiego rodzaju problemy. Jeśli wiesz, że samochód będzie stał przez „dłuższe okresy nieużywania” (instrukcja Mercedesa), powinieneś włączyć „tryb gotowości”, który znajduje się w systemie multimedialnym w ustawieniach>pojazd>otwórz/zamknij. Jest to opisane na stronie 190 w instrukcji obsługi GLC 2023. Poinformuje Cię również, na ile tygodni jest to dobre, gdy to włączysz. Zrób to tylko wtedy, gdy na początek masz pełny/normalny poziom naładowania. Mam nadzieję, że to pomoże.